Selecteer een pagina

MAAK ER EEN GEWOONTE VAN

Motivation is what gets you started, habit is what keeps you going.

Als je eenmaal een beetje gewend bent om je op deze manier te ontspannen en je voelt hoe prettig het is dan zal je zien dat je het vanzelf vaker gaat doen. Al is het maar vijf minuten tussen de bedrijven door. Je hoeft je echt niet in allerlei moeilijke bochten te wringen.
Maak er een gewoonte van en niet een verplichting want dan wordt het moeten en dat roept per definitie weerstand op. Zie het meer als een cadeautje aan jezelf.
De grootste drempel is vaak het vinden van een moment voor jezelf. Het lijkt wel alsof er altijd iets tussendoor komt. En dan ook nog het idee dat je dit eigenlijk elke dag zou willen doen. Echter de grootste hobbel is niet dat je het móet maar dat je dénkt dat het moet. En dat nodigt niet direct uit om het vol te houden.

Laat ook los dat je het elke keer goed moet doen. Je doet het gewoon zo goed als je kunt in het moment. Elk resultaat is meegenomen. Een goed uitgangspunt is te streven naar vooruitgang en niet naar perfectie. En lukt het een keertje niet, dan is dat maar jammer en ga over tot de orde van de dag. Maak er geen ding van.
Is het je goed bevallen en wil je er ook echt een gewoonte van maken om bijv. op deze manier de dag te beginnen? Volgens wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de periode die nodig is voor het aanleren van een niet al te grote nieuwe gewoonte om en nabij 21 dagen ligt. Nou ja, 3 weken is nog te overzien toch? Na 3 weken is het min of meer in je systeem geïntegreerd.
We maken in onze cursussen veel gebruik van begeleide visualisaties, zowel voor ontspanning als voor zelfonderzoek. Het voordeel is dat je die regelmatig opnieuw kunt doen. Je gaat namelijk steeds meer in jezelf ontdekken naarmate je je verder ontwikkelt. Het is een boeiend proces!